lauantai 3. toukokuuta 2014

Kysymyspostauksen vastaukset

Ciao muruset! :3

Nyt on aika vastata kysymyksiin, joita tuli kuin tulikin sitten loppujen lopuksi ihan kiitettävä määrä! Suuri kiitos siis kaikille kysyneille :)

1. Miltä ne kiivi-hedelmät oikeasti maistuu? Vai kasvaako niitä siellä teillä ollenkaan? :)
 Suurin osa hedelmistä on tosi tuoreita täällä, joten ne maistuu tosi hyvältä! Hedelmät on makeita eikä sellaisia kirpeitä/happamia kuin Suomessa. Syön täällä tosi paljon enemmän hedelmiä ja vihanniksia kun ne maistuu niin paljon paremmalta ja ovat niin tuoreita :)

2. Mikä on ollut mieleenpainuvin hetki hyvässä/pahassa tähän menessä?
Varmaankin reissu Sydneyyn ja AFS:n valmennusviikonloppu siellä muiden vaihtareiden kanssa. Nautin tosi paljon kaupungilla kiertelystä ja uusien paikkojen näkemisestä, esim. Sydneyn oopperatalo, Harbour Bridge, Darling Harbour, Chinatown.... Pahassa ehkä kun on ollut erimielisyyksiä perheen kanssa ja kun ei ole saanut kaikkia asioita täysin selvitettyä. Myös lampaiden teurastus farmilla oli aika järkyttävä kokemus. Näin sen ihan livenä!

3. Oletko katunut vaihtoon lähtemistä?
Kyllä sitä on tullut mietittyä monena hetkenä, mutta ei sitä voi katumukseksi kutsua. Kuten suurin osa vaihtareista sanoo että kokemuksena erittäin kasvattava, eivät he paljon siinä valehtele. Opin täällä tosi paljon tärkeitä taitoja tulevaisuutta varten kuten kuinka toimia ja käyttäytyä erilaisten ihmisten kanssa, kuinka kohdata kulttuuri ja oppia siitä ja mitä voi sanoa tai mitä voi tehdä erilaisissa tilanteissa.

4. Meneekö perheen kanssa nyt paremmin?
Jonkin verran paremmin kyllä, mutta on hetkiä jolloin tilanteet leviää käsiin. Olen ollut yhteydessä AFS:n joka kertoi minulle että persoonallisuuserot eivät ole tarpeeksi suuri syy perheenvaihtoon, joten minulla ei kai ole muuta keinoa kuin selviytyä ja löytää keinot pärjätä tämän perheen kanssa. Toki olen miettinyt perheenvaihtoa jonkin verran, sillä se mahdollisesti antaisi minulle enemmän tilaa hengittää ja saada tästä kokemuksesta irti. Tosin tarinan toinen puoli: kun selviän näistä ongelmista tämän perheen kanssa, voin ylpeänä sanoa että minä selvisin siitä!

5. Odotitko matkastasi parempaa?
Odotin hieman erilaisia asioita, kuten että ongelmat olisivat ensisijaisesti kavereiden saamisessa tai koulussa, mutta ne ilmenivätkin ongelmina ja kulttuurierojen kohtaamisina perheen kanssa. Tosin onhan tässä vielä noin 7,5 kuukautta aikaa tehdä tästä matkasta unohtumaton ja paras ja kasvattavin vuosi mun elämässä.

6. Oletko saanut bilettää like a partyanimal?
Kyllähän sitäkin on tullut tehtyä, te jotka minut henkilökohtaisesti tunnette tiedätte myös, että sitten kun juhlitaan niin se tehdään tyylillä! ;)

7. Onko miehiä? ;)
Niitähän on joka kadun kulmassa jos sitä tarkoitit! ;D No hehe olipahan huono vitsi, mutta siis kyllähän täällä on muutamia tosi mukavia yksilöitä :) Minä uskon kohtaloon ;)

8. Ketä sulla on eniten ikävä suomi-ihmisistä, jos perhettä ei lasketa?
Kyllähän mulla on eniten ikävä mun parasta ystävää Emiliaa. Viestejä menee paljon myös Veeralle, Heidille ja Tanjalle. On helpottavaa tietää, että Suomessa on kuitenkin vielä ihmisiä, jotka odottaa mun paluuta takaisin! Myös mummoja on ikävä (ja heidän tekemää ruokaa!!!! <3)

9. Tuntuuko siltä, että välit suomaisiin kamuihin on viilentyneet?
Ei tunnu, että olisi viilentyneet, mutta tulee toki puhuttua vähän vähemmän kun aikaeroakin on jonkun verran. Aina kun jutellaan niin juttu luistaa ihan niin kuin aina ennenkin, ja tämän vuoksi ei tunnu mitenkään älyttömän viileiltä välit. Toki joskus on hiljaista, kun ei oikein ole mitään "yhteistä" puhuttavaa kun minä oon kuitenkin rakentanu tänne ihan uutta elämää mistä kaverit ei välttämättä voi ymmärtää samalla tavalla. Oon kuitenkin saanu uskomattoman paljon tsemppiä ja ystävät on kiinnostuneita miten mulla menee! :)

10. Oletko saanut tukea tutuiltasi vaikeina aikoina?
Kyllä, tosi paljon! On ollut ihanaa huomata, miten läheisiä kiinnostaa miten mulla menee ja mitä mulle kuuluu. Oon jakanut niin hyvät kuin huonotkin hetket läheisten kanssa ja kuten jo sanoin, tsempit on olleet ihan älyttömän tärkeitä! Läheiset on olleet tosi ymmärtäväisiä ja yrittäneet auttaa parhaansa mukaan, vaikka se on aika vaikeaa sieltä maailman toiselta puolelta. Arvostan kuitenkin ihan pieniäkin tsemppejä, kuten kuulumisten kysymistä.

11. Oletko tuntenut koulukiusaamista siellä niinkuin olet kertonut kokeneesi täällä?
 Olen välttynyt siltä, luojan kiitos. Toki on ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta pidä uusista ihmisistä ja ovat vain vähän vaikeita, mutta ei sitä voi kiusaamiseksi kutsua. Täällä ollaan tosi kiinnostuneita mun kotimaasta ja kulttuurista ja suomen kieli on kova juttu! :D Oon tosi onnellinen mun koulussa ja ihmiset on siellä tosi ihania ja ystävällisiä.

12. Oletko ruskettunut?
Kun tulin tänne helmikuun alussa niin rusketuin kivasti kun oli kesähelteet ja aurinko, mutta nyt en enää oikeastaan kovinkaan paljoa. Toki vieläkin saatan terassilla maata ja ottaa aurinkoa mutta tuuli on jo viileämpi niin vähemmän kuitenkin. Ennen kotiinpaluuta on hyvin aikaa ottaa uusi rusketus! :)

13. Kuvaile viidellä adjektiivilla tämänhetkisiä fiiliksiäsi? :)
Odottavainen, jännittynyt, kiitollinen (suomivanhemmille ja mummolle että maksoivat matkan!), toiveikas ja levännyt :)

 14. Kuinka erilainen Australian luonto on Suomeen verrattuna?
Täysin erilainen! Tai no eroavaisuuksia on tosi paljon. Suomi on tuhansien järvien maa, kun täällä saa (teko)järviä etsimällä etsiä. Australia on aika kuiva maa. Kun on kuivaa, maasto on punertavaa. Kuitenkin vihreitäkin alueita löytyy paikka paikoin. Nyt kun ollaan talvea kohti menossa niin sateita on vähän enemmän. Eläimistö on erilainen (esim. kengurut, koalat, käärmeet & hämähäkit)

15. Onko siellä paljon myrkkyhämähäkkejä / tuleeko niitä sisälle paljonkin?
Onhan täällä. Minä en ole sisällä myrkyllisiin hämähäkkeihin henkilökohtaisesti törmännyt, mutta juttua olen monilta kuullut että kyllä niitä tulee. Myrkyllisimpiä ja vaarallisimpia on varmaan redback- ja funnel-web-hämähäkit. Ensin mainittuja on enemmän tällä alueella. En ole hämähäkkien ystävä, joten yleensä hankkiudun eroon myös myrkyttömistä hämähäkeistä!

Tällaisen ihanuuden näin roikkumassa ikkunassa kun olin Walgettissa :O En jäänyt ottamaan selvää oliko myrkyllinen vai ei!!
16. Mikä on sun unelma-ammatti?
Lentokenttävirkailija! Rakastan matkustelua ja lentokenttiä.

17. Haluaisitko opiskella lukion ja amiskan jälkeen?
 Kyllähän se mukavaa olisi, amk:ta oon miettinyt ja ammattinimikkeenä restonomi (matkailupuoli)

18. Mitä meinaat kirjoittaa ylppäreissä?
Äidinkieli, englanti, ruotsi ainakin. Reaalista en tiedä, mutta luultavammin yhteiskuntaoppi tai terveystieto. Espanjan voisin kirjoittaa myös!


19. Haluaisitko muuttaa Australiaan?
Sitäkin olen miettinyt jonkin verran, yliopistossa opiskelu täällä kiinnostaisi, mutta taidan kuitenkin pysyä koti-Suomessa jonkin aikaa palattauani. Ei se poissuljettua ole, että joskus vielä palaisin tänne!

20. Miksi valitsit juuri Australian?
Tämä on aika kinkkinen kysymys. En tullut edes ajatelleeksi koko Australiaa, ennen kuin isäni mainitsi kyseisen maanosan. Sitten alkoivat kengurut ja muut eksoottiset asiat kiehtoa, ja kun vanhemmilta tuli lupa lähteä näinkin kalliiseen maahan, niin se oli menoa sitten.


21. Onko se paikka vastannut odotuksiasi?
Kyllä! Lämpötilat, luonto ja eläimistö todellakin. Myös suurin osa ihmisistä on tosi "laid-back" ja "easy-going" mitä kuulin ennen tänne saapumistani. En tosin alunperin tiennyt sijoittuvani näinkin "pieneen" kaupunkiin, mutta täällä sitä oikeata aussielämää on vasta päässytkin seuraamaan, kun kenguruita hyppii melkein 50 metrin päässä!

22. Näkeekö kenguruita ja koaloita (?) ihan luonnossa usein?
Kenguruita kyllä, mutta lähimmät villit koalat on tunnin ajomatkan päässä Gunnedahissa. Koalan olen nähnyt vain eläintarhassa Canberrassa, mutta eiköhän niitä ehdi myöhemminkin näkemään luonnossa :)


23. Mitä sä teet, kun oot yksin?
Datailen, soitan viulua ja huudatan musiikkia (koska kun muut ovat kotona, ei kehtaa istua kuulokkeet korvissa koko aikaa.) Myös kotiväelle juttelu on tuttua kun ei ole mitään muutakaan tekemistä. Tosin läksyjäkin (joskus harvoin ;) teen!

24. Miten paljon otit tavaraa mukaan ja mitä sinä sitten otit? Ajattelitko siis ostavasi kesävaatteita yms tarvikkeita sieltä?
Mulla oli iso Samsoniten vihreä kovakantinen laukku täynnä tavaraa. Taisi painaa noin 23 kiloa lähtiessä, mutta ylikiloista jouduin maksamaan vain sisämaanlennolla Sydneystä Tamworthiin. Perus toilettitarvikkeet kannoin kotoa mukana, koska ajateltiin, että ei tarvitse heti mennä uusia ostamaan kun saavun perille. Vaatteita en ole ostanut juurikaan, kenkiä ja muuta pientä, ja ainiin! Coffs Harbourista ostin pari mekkoa ja ihanat korkkarit! :)

Luonnollisesti näyttäävät ripustettuina/päällä paremmalta ja iPhonen laatu on taas mitä on :D
25. Tuntuuko oudolta miettiä esim. kellonaikaa tai säätä täällä Suomessa?
Ei enää niin paljoa kuin alussa. Kelloon tottuu ja aikaero on nyt vain -7 tuntia. Sää on toki hassu juttu kun täällä ollaan menossa talvea kohti ja siellä kesää! Eniten kaipaankin Suomen kevättä ja kesää ja kaikkia kesäisiä juttuja kuten nuotiolla makkaranpaistoa ja koko yön ulkona valvomista.... <3

26. Jännittääkö kotiinpaluu?
En ole kotiinpaluuta ehtinyt kunnolla vielä miettiä kun siihen on vielä sen verran aikaa, mutta sen mitä olen asiaa ajatellut, niin kotiinpaluu tuntuu lähinnä vaan helpottavalta ajatukselta (kun on ollut ongelmia isäntäperheessä ja aika ajoin olenkin toivonut kotiinpaluuta) 

27. Oletko sä kasvanut (henkisesti :D) siellä?
Tosi paljon! Olen joutunut selviämään monista eri asioista vieraalla kielellä. On ollut kova koti-ikävä johtuen perheasioista täällä ja olen joutunut vain nielemään tuskani, kun järjestöltä ei ole liiemmin tukea herunut. Olen joutunut aikuistumaan ja kestämään painetta ihan eri tavalla. Tiedän nyt, milloin on parempi vain pitää suu kiinni väittelyn sijaan ja tiedostan myös milloin olen oikeassa ja milloin minun valintani on se "oikea ja pätevä".


28. Osaatko arvostaa Suomea erilailla?
Oi maamme Suomi synnyinmaa... <3 Ei ole kotimaan voittanutta, vaikka Suomen sää onkin joskus tosi inhottava, pimeä ja kylmä. Siellä ihmiset puhuvat minun kieltäni ja siellä minun kulttuurini pätee, eikä kukaan kyseenalaista minun tapaani tehdä asioita. En usko, että tällaista Suomen kunnioitusta pystyy oppimaan muulla tavalla kuin lähtemällä kauas ja katsomalla asiaa uudestaan.
 

29. Onko Australia mielestäsi turvallinen paikka asua?
Kyllä minun mielestäni. Ihmiset ovat rehtiä porukkaa eikä esim. Tamworthissa tapahdu kamalan paljoa ikäviä asioita. Toki uutisia seuraamalla kuulee murhista & raiskauksista isoimmissa kaupungeissa (Sydney, Brisbane) mutta niitähän nyt tapahtuu joka maassa. Kyllä minä uskallan liikkua täällä pimeällä - ainakin omassa naapurustossani! :)
 

30. Onks aussiaksentti vielä tarttunut suhun?
Pikkuhiljaa, pikkuhiljaa! Ei ehkä tapa puhua mutta muutamia hauskoja sanoja ja sanontoja, kuten "Yeah no" = Joo... No ei tosiaan! (eli ensin myönnytellään mutta sitten kielletään, varmaan sarkasmiin perustuva) ja "Fair enough" = Okei, kelpaa. Onhan niitä muitakin, mutta ei nyt tässä hädässä muistu mieleen! :D
 
 No juuri siks ;)
~ Viivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mielessä? Jätä kommentti! :)